Sunday, January 28, 2007

Kitsch-ul


Kitsch


Kitsch-ul este un curent in arta realizata in multe opere , desene, chiar si prin unele obiecte care sunt create de artisti. Cuvantul : "kitsch" a aparut la Munchen, in 1860; "kitschen" inseamna a face ceva de mantuiala, iar "verkitschen" inseamna a degrada, a poci, a maslui, asadar, a vinde cuiva altceva in locul lucrului cerut de el. Din Dictionarul de estetica generala aflam si definitia corecta a kitschului: Kitsch, cuvant german intraductibil, utilizat pentru a desemna arta de prost gust. Kitschul semnifica arta-surogat si se refera la un univers uman lipsit de profunzime".
Despre acest stil de arta au fost scrise carti ,de exemplu "Psihologia kitschului" de Abraham Moles. Ca si in alte stiluri de desen si pictura, asa si in kitsch sunt mai multe feluri. In acest stil pot fi enumerate poze, haine, picturi, desene, etc. Aceste le putem gasi prin toate locurile, chiar si in biserici.Granita intre frumos si kitsch este de multe ori "subtire". Desi nu exista nici o uzanta care sa spuna ca modul cum este construita o casa trebuie sa fie in concordanta cu ceea ce este in interior, totusi designerii tin cont de anumite cerinte.Si in domeniul amenajarilor peisagistice este nevoie sa se tina cont de anumite reguli.
Termenul este folosit, de exemplu, pentru a determina un obiect decorativ, o reproducere sau copiere pe scara industriala a unor opere de arta.

1 comment:

Edina said...

Frumos subiect! Dupa parerea mea este cel mai reusit post. Felicitari si succes in continuare, ai grija de tine. Ceau :)